A Place in the Sun

Waar te koop onroerend goed in Portugal


Het kopen van een woning in Portugal biedt de belofte om het hele jaar door te golfen in je hemdsmouwen en dan vers gevangen vis te eten in de brasserie aan de kade terwijl je de zon ziet ondergaan boven de Atlantische Oceaan. Portugal is, ongeveer 600 kilometer van noord naar zuid en 200 van oost naar west, maar de meeste Britse kopers passen in de meest zuidelijke 10 kilometer - de Algarve.
Degenen onder ons die naar het noorden trekken, zullen een aantrekkelijk en bergachtig landschap ontdekken waar dorpelingen nog steeds een duidelijk ouderwetse manier van leven genieten. Hier sneeuwt het in de winter en bakt het in de zomer, hoewel aan de kust de zomerhitte draaglijker wordt met verkoelende Atlantische briesjes. Porto is de op één na grootste stad van Portugal en een werelderfgoedlocatie, met duur onroerend goed. Ga een paar mijl landinwaarts en er zijn dorpseigendommen zo goedkoop als overal in Europa.

Centraal Portugal, hoewel er andere kleinere bergketens en bossen van kurk en eik zijn, staat bekend om zijn zacht glooiende heuvels en vlaktes vol tarwe. Plattelandseigendommen in dit deel van Portugal zijn een goed en betaalbaar alternatief voor landelijk Frankrijk en Italië, hoewel je misschien moeite hebt om een ​​andere Engelstalige spreker te vinden. De kust ten noorden van Lissabon staat bekend als de Silver Coast en is de afgelopen 25 jaar langzaam aan het ontwikkelen, terwijl liefhebbers van Portugal op zoek zijn naar een alternatief voor de Algarve. De beroemdste stad is de middeleeuwse ommuurde stad Obidos, die tegenwoordig terecht beroemd is vanwege de golfbanen.

Direct ten zuiden van Lissabon ligt het kustplaatsje Sesimbra, het centrum van de aankomende Blauwe Kust. Het is vooral populair bij de welgestelde inwoners van Lissabon, op slechts 30 minuten afstand. Verder naar het zuiden is de Alentejo-regio de oceaan bereikt in een reeks stranden die serieus kunnen beweren dat ze de beste zijn van het hele Iberisch schiereiland.

Dan ben je in de Algarve. Portugal bleef lange tijd iets onder de radar toen Britse kopers vertrokken om "nieuwe" bestemmingen zoals Bulgarije of Kaapverdië te verkennen. Dus het ontwikkelde zich niet zoals Zuid-Spanje en blijft een authentieke en betaalbare keuze. Veel Britten, vooral onder gepensioneerden, hebben hun vriendelijke en relaxte sfeer overgenomen en nu is 10 procent van de bevolking in steden zoals Albufeira Brits. Er zijn hier enkele zeer hoogwaardige golfgemeenschappen, maar ook betaalbare huizen in de kustdorpen. Nog betaalbaarder zijn de gemeenschappen in het binnenland van de Algarve, nog steeds met warmte en golf, en gemakkelijke toegang heen en weer naar Groot-Brittannië het hele jaar via Faro Airport.

De meeste Britse kopers gaan de Algarve over vanwege het mediterrane klimaat, prachtige stranden en golfresorts van wereldklasse. De luchthaven van Faro is goed voorzien van vluchten en ligt op een klein half uur rijden van populaire plekken in de centrale Algarve. Het gebied van de "Gouden Driehoek" - rond de vijfsterrenresorts Quinta do Lago en Vale do Lobo en de stad Almancil - trekt zeker veel kopers, maar u betaalt een premie voor het kopen daar. Je kunt een appartement met drie slaapkamers op Quinta do Lago kopen voor € 500.000, maar villa's hebben de neiging om € 1 miljoen te winnen.

Uw geld gaat verder als u het binnenland in gaat - u zou een mooie villa met vier bedden in de heuvels bij Loule voor € 600.000 kunnen krijgen; of in het westen naar de populaire resorts van Vilamoura (appartementen met twee slaapkamers voor € 100.000) of Albufeira, eveneens geprijsd en ook een vakantiehotspot populair bij de Noord-Europese "overwinteraars" die overwinteren in de Algarve. Er zijn grote plannen om de faciliteiten in de jachthaven van Vilamoura vanaf 2016 uit te breiden. Als je merkt dat het traject tussen Faro en Albufeira iets te uitgebreid is - of duur - kun je naar het westen of oosten trekken.
West rond het aantrekkelijke vissersdorpje Lagos - thuisbasis van prachtige zandstranden - is de laatste jaren erg populair geweest - het is nu de hot spot voor agenten in 2016. Prijzen daalden met een goede 30 procent, maar zijn nu teruggegaan weer op - en meer. U krijgt een villa voor € 220.000-300.000. De badplaats Praia da Luz is ook populair - u krijgt gemakkelijk een villa met drie slaapkamers voor € 250.000 of een schilderachtig vissershuisje voor € 120.000.

De oostelijke Algarve rond Tavira is ook de moeite waard om te bezoeken, een prachtig klein stukje kleine havensteden, zandbars en stranden (en zelfs zijn eigen stijlvolle golfresort, Monte Rei), van waaruit Spanje gemakkelijk te bereiken is. Je hebt genoeg keuze met een budget van € 200.000, en het nabijgelegen dorpje Cabanas is nog betaalbaarder. De Fransen houden ervan in het oosten, dus de prijzen beginnen te stijgen. Of ga het binnenland in, waar u in het levendige dorpje Sao Bras de Alportel een keuze kunt krijgen uit twee-slaapkamer-eigendommen voor € 90.000.
Lissabon is een fantastische stad die wordt verjongd door overzeese kopers - vooral Chinese investeerders - en de populaire buitenwijken van Cascais en Estoril spreken expats en gepensioneerden aan voor wie de Algarve te slaperig of seizoensgebonden is.

Ten zuiden van Lissabon ligt het landelijke Alentejo, dat veeleisende reizigers trekt, maar minder huizenjagers dan de Silver Coast - noordelijker dan Lissabon. Hier, waar de glooiende heuvels en wijngaarden de Atlantische Oceaan ontmoeten op honderden kilometers lange zandstranden, zijn er opvallende eigentijdse villa's, vooral rond Obidos. Appartementen (en kleinere herenhuizen) beginnen bij € 100.000 tot € 150.000, villa's vanaf € 250.000. Andere hotspots zijn het charmante stadje Leiria en het resort Praia D'el Rey.

Hot Properties in Portugal