All4.com logo
 

Om du funderar på att köpa ett fritidshus i Spanien så är aplaceinthesun.com ett bra ställe att starta din fastighetssökning där du kan hitta väsentlig information om hur man köper säkert.

Aplaceinthesun.com är inte en fastighetsmäklare, det är en portallista för försäljning från hundratals fastighetsmäklare i Spanien och andra populära ställen att köpa fastigheter som Italien, Portugal och hela världen. Du kan söka olika platser i Spanien och olika typer av fastigheter och när du ser något av intresse, gör en förfrågan för mer information. Din förfrågan går direkt till fastighetsmäklaren på marken och de kommer att kontakta dig för att svara på dina frågor.

När du har bestämt dig för ett antal fastigheter som du vill visa kan du planera en visningsresa och kontakt med olika agenter för att visa egenskaperna.

Aplaceinthesun.com debiterar fastighetsmäklaren för att lista sina fastigheter, vi tar inte ut några avgifter eller provisioner om du hittar din perfekta egendom.

Aplaceinthesun.com listar tusentals fastigheter till salu i Spanien och övervägande längs de berömda costas med alla typer av fastigheter; lägenheter, villor, radhus och landsbygdens reträtt för alla budgetar. Du kan leta efter en stor villa med en privat pool eller en lås-och-lämna havsutsikt lägenhet för en mer blygsam budget.

Var kan man köpa fastigheter i Spanien

Som alltid är platsen nyckeln. För dem som söker en egendom i mer autentisk Spanien finns det vita bergsbackar med bönder som rider åsnor genom dem, moriska underverk som Alhambra och de coolaste städerna Barcelona och Madrid - och priserna har redan börjat stiga i Marbella, hotpots i Balearerna, och den ständigt populära Costa Blanca.

Det finns ett antal hotspots i Spanien att överväga just nu - i själva verket har några av dem aldrig riktigt avkylts, såsom lågkonjunkturskyddade Mallorca, som fortfarande lockar den megarika och kungliga och någonsin fashionabla Ibiza, som drar barnen av de köpare som upptäckte det på 60-talet. Du kan få en tvåbädds lägenhet på Mallorca från ca 150 000 €, men du betalar mer i den charmiga staden Palma, som återuppfinner sig som en mer användarvänlig version av Barcelona.

På fastlandet Costas är nuvarande favoriter Costa Blanca och Costa del Sol. Södra Costa Blanca har så många fördelar för fastighetsjägare, inklusive en mängd golfbanor i närheten av populära städer som Villamartin och Playa Flamenca, och bara om det sundaste klimatet i Europa. Priserna varierar mellan de önskvärda områdena och de överbyggda områdena men är generellt låga - två sovrums lägenheter nära havet från € 50.000 runt Torrevieja.

I Cabo Roig, för att ta en annan populär utväg, kan du betala 90 000 € för en rymlig tvåbädds lägenhet med en solterrass. Inland lite, i byn Algorfa kommer en jämförbar egendom att vara närmare 70 000 euro.

Norra Costa Blanca, mindre påverkad av utveckling och med fler byggrestriktioner på plats, drar köpare till städer som Moraira, Javea, Denia, Calpe och Benissa Costa. I den exklusiva Moraira, förvänta dig att betala 400 000 € för en kvalitet trebädds villa med en pool på ett bra ställe men i Benitachell kan du få en villa med fyra eller fem sovrum för 300 000 €.

Inland för dessa orter ökar Orba och Jalon dalarna i popularitet för köpare som söker en lugnare plats än kustorterna. och också mer bang för sina pengar. I Orbaldalen kan du få en villa med tre bäddar med pool för ca 150 000-200 000 euro, eller en stor restaurerad finca för 450 000 euro.

Att gå söderut till Costa del Sol, kan glittrande Marbella sägas vara väl och verkligt blomstrande, med nya utvecklingar tillbaka i mode och stor efterfrågan på semesteruthyrning. Du kan få en lägenhet på ett komplex för 100 000 euro, men en rymlig lägenhet i en bra gated community på en eftertraktad plats skulle vara närmare 300 000 euro. Populära områden är Estepona, San Pedro, Nueva Andalusien, Mijas Costa och Benahavis. Den angelsvänliga orten Benalmadena är populär bland turister och du kan få en tvåbädds lägenhet där för mindre än 100 000 €.

Den närliggande Costa Almeria, en sträcka av orörd kust mellan Murcia och Granada, är inte så utvecklad som Costa del Sol, men dess fans gillar att dess byar behåller mycket av sin spanska identitet - det är den "riktiga Spanien" fortfarande. Mojacar är fortfarande en populär plats, mindre än en timmes bilresa från flygplatsen, och en central plats för att komma runt Almeria samt ett traditionellt semestermål - perfekt för familjer och par i sig själv. Du har gott om val av en eller tvåbädds lägenheter med en budget på 100.000 €. villor sträcker sig från drygt 200kk.

Hur man köper fastighet i Spanien

En av de mest värdefulla tipsen är att instruera din egen oberoende advokat för att hjälpa dig med ditt köp. Mäklare kommer att vara en värdefull källa till information om fastigheter, prissättning och omgivning och kommer att förstå att köpprocessen har gått igenom den många gånger tidigare, men de verkar för säljaren och du behöver en erfaren advokat - som förstår språket också - att agera för dig.

Köpprocessen

När du har hittat din egendom börjar inköpsprocessen med ett bokningsavtal. Detta är ett kontrakt som fryser köpeskillingen och tar egendom utanför marknaden för vanligtvis 30 dagar vid betalning av en avgift mellan € 3000 och € 12.000. Deponeringen hålls vanligen av din advokat eller din agent på ett klient- eller spärrkonto.

Inom 10 dagar efter det att bokningsavtalet undertecknats, skrivs det fullständiga privata köpavtalet (contrato de arras) mellan köparen och säljaren. Inom denna tid ska din advokat fylla i alla sökningar på fastigheten - bekräftar att säljaren äger fastigheten som säljs, det finns inga inteckningar eller avgifter och att planeringstillstånd är i ordning.

När båda parter undertecknar huvudkontraktet är det bindande. Arras-kontraktet eller det fullständiga privata kontraktet kräver vanligtvis en deposition på 10 till 20 procent som ska betalas. Köparen är då förpliktad att betala saldot av priset, och säljaren (när pengarna har betalats) måste överlåta ägande till köparen. Om säljaren drar ur transaktionen måste han returnera dubbelt beloppet av den insättning som erhållits som kompensation. Om köparen drar ut kommer han att förlora den betalade insättningen.

Fastighetsförsäljningen avslutas formellt när titelbeteckningen ("Escritura de Compraventa") är undertecknad innan en offentlig tjänsteman heter Public Notary, eller Notario. Detta kommer att hända på deras kontor och åtföljas av den överenskomna slutbetalningen och alla relevanta inköpsskatter. Escritura presenteras sedan av notarie till fastighetsregistret för registrering och egendomen överförs till den nya ägaren. Slutlig registrering av titeln kan ta flera månader.

Med en nybyggd fastighet kan uppenbarligen slutförandet ta mycket längre tid, och betalningarna delas över stadier av byggprocessen, och utvecklaren bör ge bankgarantier mot varje betalning. Detta skyddar dina betalningar om utvecklaren misslyckas med att slutföra fastigheten eller går i byst.

Slutligen, se till att du har försäkring för din egendom, se till att alla servicekontrakt finns i ditt namn (telefon, vatten, el etc.) och registrera ditt ägande av fastigheten med ditt lokala rådhus (Ayuntamiento) - som din advokat eller agent kan hjälpa dig att göra.

Vem gör vad

Du kan köpa spanska fastigheter mycket snabbt, om du är en kontantköpare och du har ett NIE-nummer. Visst är det inte okänt för den spanska (i synnerhet) att se en fastighet och vara ägaren (med full tillgång) senare dagen efter.

Faktum är att du aldrig glömmer bort det faktum att det är mycket bättre att sakna ett fantastiskt fynd än att köpa en defekt egendom du alltid lever för att ångra.

Fastighetsmäklare

En bra fastighetsmäklare hjälper dig i din sökning efter en fastighet, men det är viktigt att komma ihåg att de representerar säljaren. Du behöver din egen representation i form av en oberoende advokat som du väljer.

Det finns naturligtvis många fastighetsmäklare som är verksamma i Spanien, av alla nationaliteter, med brittiska agenter eller agenter med engelskspråkig förmåga som är gemensamma i de flesta kustområden. Så att hitta en agent med vilken du kan kommunicera är sällan ett problem. Men att hitta en bra är nyckeln till din framgång.

På många områden i Spanien är registreringen av en agent inte obligatorisk, och även i de områden där det är obligatoriskt, anses industrin opålitlig. Under inga omständigheter bör du underteckna något dokument från en agent utan att din advokat har närvarande eller har granskat det först.

Så vad ska du förvänta dig av din agent? De borde vara proaktiva, känna till den lokala marknaden noggrant och vara beredda att spendera extra tid med dig som erbjuder alla slags generellt råd och hjälp. Den som tar åldrar att återvända till dig vid din första utredning stämmer inte bra för sökningen framåt.

Ibland kan du som köpare bli ombedd att betala en avgift till agenten som visar dig en egendom och det är normalt en procentandel av försäljningspriset (till exempel 3%) och kallas ibland för "köparens premie". Som sådana "premier" kan vara mycket pengar, bör du noggrant titta på något kontrakt mellan dig själv och en fastighetsmäklare (och få den specifikt godkänd av din advokat innan du loggar in).

advokater

När du har begränsat området inom vilket du vill köpa, bör du hitta en advokat som kan agera för dig. Detta är ett väsentligt viktigt drag, med tjänster av en utmärkt advokat som är kritiska för framgången med alla inköp av en helt laglig, sund, spansk egendom, utan några potentiella skulder.

När du letar efter en advokat, se till att du hittar en som är specialist på transport helt oberoende av säljaren / utvecklaren och din fastighetsmäklare och helt försäkrad till ett offentligt ansvarsbidrag långt över värdet av ditt köp (och alltid be om att se policyen).

Vidare insisterar du alltid på att alla råd från din advokat skrivs, något som många spanska advokater är ovilliga att göra. Detta koncentrerar varje advokats sinne och bidrar till att säkerställa en högre standard för professionalism.

Slutligen få alltid din advokat att inspektera pappersarbete eller kontrakt innan du skriver in det, oavsett om det rör sig om en egendom eller andra tjänster (dvs. bank, fastighetsmäklare, byggnadsverk etc.).