All4.com logo
 

Var kan man köpa fastigheter i Portugal

Att köpa en fastighet i Portugal erbjuder löftet att spela golf hela året i dina tröja och sedan äta nyfångad fisk vid kajen brasserie medan du tittar på solnedgången över Atlanten. Portugal är ungefär 600 kilometer norr till syd och 200 öst till väst men de flesta av de brittiska köparna passar in i de sydligaste 10 kilometerna - Algarve.
De av oss som vågar mot norr kommer att upptäcka attraktivt och bergigt landskap där byborna fortfarande har ett tydligt gammaldags sätt att leva. Uppe här snöar det på vintern och bakar på sommaren, men på kusten blir sommarvärmen mer tålmodig med kylning av Atlantenbrisen. Porto är Portugals näst största stad och en världsarvslista med dyr egendom. Gå några miles inåt landet och det finns by egenskaper så billiga som någonstans i Europa.

Central Portugal, även om det finns andra mindre bergskedjor och skogar av kork och ek, är känd för sina mjuka böljande kullar och slätter full av vete. Bostadsområden i denna del av Portugal är ett bra och prisvärt alternativ till landsbygden Frankrike och Italien, även om du kanske kämpar för att hitta en annan engelsktalande talare. Kusten norr om Lissabon är känd som Silver Coast och har utvecklats långsamt under de senaste 25 åren, eftersom älskare av Portugal letar efter ett alternativ till Algarve. Dess mest kända stad är den medeltida muromgärdade staden Obidos, rätt berömd i dessa dagar för sina golfbanor.
Strax söder om Lissabon ligger kuststaden Sesimbra, centrum för den kommande blå kusten. Det är särskilt populärt hos Lissabons välskötta invånare, bara 30 minuter bort. Längre söderut är Alentejo-regionen nå havet i en serie stränder som seriöst kan påstå sig vara det bästa på hela den iberiska halvön.

Då är du i Algarve. Under en längre tid stannade Portugal något under radaren när brittiska köpare gick ut för att utforska "nya" destinationer som Bulgarien eller Kap Verde. Så det överlappade inte som södra Spanien och är fortfarande ett autentiskt och prisvärt val. Många britter, särskilt bland de pensionerade, har tagit sig till sin vänliga och avslappnade atmosfär och nu är 10 procent av befolkningen i städer som Albufeira brittiska. Det finns några seriöst högklassiga golfgemenskaper här, men också prisvärd fastighet i kustnära byar. Ännu mer överkomliga är de inhemska Algarves samhällen, fortfarande med värme och golf, och lätt åtkomst till Storbritannien hela året via Faro flygplats.

De flesta brittiska köpare leder Algarve för sitt medelhavsklimat, vackra stränder och golfklassorter i världsklass. Faro flygplats är vällevererad med flyg och är en lätt halv timmes bilresa från populära platser i centrala Algarve. "Golden Triangle" -området - runt de femstjärniga semesterorterna Quinta do Lago och Vale do Lobo och staden Almancil - drar säkert många köpare men du betalar en premie för att köpa det. Du kan köpa en tre-rumslägenhet på Quinta do Lago för 500 000 euro, men villor tenderar att överstiga 1 miljon euro.

Dina pengar går längre om du går in i landet - du kan få en härlig villa med fyra bäddar i bergen i närheten av Loule för 600 000 €. eller västerut till de populära semesterorterna Vilamoura (tvåbädds lägenheter för 100.000 €) eller Albufeira, lika prisvärda och också en semesterbostad hotspot som är populär bland nordeuropeiska "snowbirds" som vinter på Algarve. Det finns stora planer på att expandera anläggningarna vid Vilamoura Marina från 2016 och framåt. Om du finner sträckan mellan Faro och Albufeira är lite för utvecklad - eller dyr - du kan gå väster eller öster.

Väst runt den attraktiva fiskeorten Lagos - hem till fantastiska sandstränder - har varit mycket populär de senaste åren - det är faktiskt nu hotet för agenter 2016. Priserna föll med bra 30 procent, men har nu gått tillbaka upp igen - och mer. Du får en villa för 220 000-300 000 euro. Semesterorten Praia da Luz är också populär - du kommer enkelt att få en villa med tre bäddar för 250 000 € eller en pittoresk liten fiskerhus för 120 000 euro.

Östra Algarve runt Tavira är också värt att kolla, en härlig liten sträcka av små hamnstäder, sandbarer och stränder (och till och med sin egen eleganta golfanläggning, Monte Rei), från vilken Spanien lätt nås. Du kommer att göra gott om valet med en budget på 200 000 €, och den närbelägna lilla byn Cabanas är ännu billigare. Fransmännen älskar det i öst så priserna börjar stiga. Eller gå in i landet, var i den livliga lilla byn Sao Bras de Alportel du kan välja mellan tvåbäddsegenskaper för 90 000 €.
Lissabon är en fantastisk stad som föryngras av utländska köpare - särskilt kinesiska investerare - och de populära utkanterna Cascais och Estoril vädjar till expats och pensionärer för vilka Algarve är för sömnig eller säsongsbetonad.

Söder om Lissabon är Alentejo-regionen som lockar kräsna resenärer men färre hemjägare än Silver Coast - norrut förbi Lissabon. Här, där de böljande kullarna och vingårdarna möter Atlanten i hundratals kilometer av sandstränder finns det några slående moderna villor, särskilt kring Obidos. Lägenheter (och mindre radhus) börjar på € 100.000 till € 150.000, villor från € 250.000. Andra hotspots är den charmiga staden Leiria och Praia D'el Rey resort.